DINAMIK MAKROIQTISODIY MODELLAR: ZAMONAVIY YONDASHUVLAR VA METADOLOGIK ASOSLAR - Iskandarov Bekzod Abdijalilovich; Husanova Shahzoda Arzibek Qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada dinamik makroiqtisodiy modellar va ularning iqtisodiy jarayonlarni tahlil qilishdagi nazariy hamda metodologik asoslari o‘rganilgan. Tadqiqot davomida makroiqtisodiy ko‘rsatkichlarning vaqt davomida o‘zgarishini tushuntirishda qo‘llaniladigan zamonaviy modellashtirish yondashuvlari tahlil qilindi. Shuningdek, iqtisodiy o‘sish, inflyatsiya, bandlik va investitsiya jarayonlarini tadqiq etishda dinamik modellarni qo‘llash imkoniyatlari ko‘rib chiqildi. Maqolada iqtisodiy tizimlarni o‘rganishda matematik modellashtirish, statistik tahlil va empirik ma’lumotlarga tayangan metodologik yondashuvlarning ahamiyati asoslab berilgan. Tadqiqot natijalari dinamik makroiqtisodiy modellar iqtisodiy jarayonlarni chuqurroq tahlil qilish, prognozlash hamda samarali iqtisodiy siyosat ishlab chiqishda muhim ilmiy-amaliy ahamiyatga ega ekanligini ko‘rsatadi.