KVANT HISOBLASH VA KRIPTOGRAFIYAGA TA’SIRI: POST-KVANT KRIPTOGRAFIYASI VA MAVJUD ALGORITMLAR XAVFSIZLIGI - Islomov Diyorbek Zafar o’g’li; Sevinova Fayyoza Nizomjon qizi; Jumanova Dilnoza; Umarova Xushnoza; Xopizova Farog'at (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada kvant hisoblash texnologiyalarining zamonaviy kriptografik tizimlarga ko’rsatayotgan tahdidlari va post-kvant kriptografiyasining rivojlanish yo’nalishlari tahlil qilinadi. RSA, ECC va boshqa klassik algoritmlarning kvant kompyuterlari oldidagi zaifliklari matematik asoslarda ko’rsatilgan. NIST tomonidan standartlashtirilayotgan CRYSTALS-Kyber, CRYSTALS-Dilithium va SPHINCS+ algoritmlarining texnik xususiyatlari o’rganiladi. Tajriba natijalari ushbu algoritmlarning performance ko’rsatkichlari va xavfsizlik darajalari bo’yicha qiyosiy tahlil sifatida taqdim etiladi.