TARJIMA TARIXIDA TARJIMA MAKTABLARI FAOLIYATI - Raxmonova Muxlisabonu Muminjon qizi; Egamberdiyeva Iroda Abdurahimovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada tarjima tarixida shakllangan tarjima maktablari faoliyati, ularning ilmiy, adabiy va madaniy taraqqiyotdagi o‘rni hamda tarjima nazariyasi rivojiga qo‘shgan hissasi keng tahlil qilinadi. Qadimgi davrdan boshlab zamonaviy davrgacha faoliyat yuritgan tarjima markazlari, jumladan, Bag‘dod, Toledo hamda Sharq va G‘arb tarjima maktablarining o‘ziga xos jihatlari yoritilgan. Shuningdek, tarjima maktablarining madaniyatlararo muloqotni rivojlantirish, ilmiy merosni saqlash, tarjima sifatini oshirish va tarjimonlar tayyorlashdagi ahamiyati batafsil ochib beriladi. Maqola tarjima nazariyasi va amaliyotining shakllanish bosqichlarini yoritishga qaratilgan.