KIBERMAKONDA SODIR ETILGAN FIRIBGARLIKLARNI SODIR ETGAN SHAXSLARNING KRIMINOLOGIK TAVSIFI - Baxtiyorov Ixtiyor Baxtiyor oʻgʻli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya (Abstract) Mazkur ilmiy maqolada kibermakonda sodir etilgan firibgarlik jinoyatlari va ularni amalga oshirgan shaxslarning kriminologik xususiyatlari tizimli ravishda tahlil qilinadi. Tadqiqot doirasida kiberjinoyatchilarning ijtimoiy-demografik profili, psixologik xususiyatlari, motivatsion omillari hamda ularning jinoyat sodir etish mexanizmlari o‘rganiladi. Shuningdek, zamonaviy sun’iy intellekt texnologiyalarining kiberfiribgarlikni aniqlash va oldini olishdagi o‘rni tahlil qilinadi. Maqolada real amaliy holatlar (case study), statistik ma’lumotlar va ilmiy manbalarga asoslangan holda xulosalar ishlab chiqilgan.