SUN’IY INTELLEKT MODELLARI YORDAMIDA KASBIY MOYILLIKNI BASHORAT QILISH VA ULARNING QIYOSIY TAHLILI - Normuhammedov Qobilbek Oybek o‘g‘li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu tezis shaxsning psixometrik ko’rsatkichlari (xususan, Hollandning RIASEC modeli) asosida unga eng mos kasbiy faoliyat turini aniqlashda sun’iy intellekt modellarini qo’llash masalalariga bag’ishlangan. Bugungi jadal o’zgaruvchan mehnat bozorida yoshlarni ularning layoqati va qiziqishlariga mos ravishda to’g’ri kasb-hunarga yo’naltirish o’ta dolzarb ahamiyat kasb etmoqda. Tadqiqotda klassik mashinali o’rganish algoritmlari (XGBoost, Random Forest, Logistic regression, KNN va Decision tree) hamda ilg’or katta til modellari (LLM – Gemini) qiyosiy tahlil qilinib, ularning ishonchliligi 63 000 dan ortiq real so’rovnoma bazasi va O’zbekiston sharoitida to’plangan ma’lumotlar asosida isbotlangan.