ZAMONAVIY UMUMIY O‘RTA TA’LIM MUASSASALARIDA AN’ANAVIY O‘ZBEK CHOLG‘U ASBOBLARINI O‘RGATISH - Toshtemir Xalilov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy oliy ta’lim tizimidagi an’anaviy o‘zbek cholg‘u asboblari pedagogikasi madaniyatni saqlash va zamonaviy akademik amaliyotning muhim aloqasini ifodalaydi. Ushbu maqola “ustoz-shogird” deb nomlanuvchi usta- shogird modeli va universitet o‘quv dasturining tuzilgan, tizimlashtirilgan talablari o‘rtasidagi dinamik o‘zaro ta’sirni o‘rganadi. U ushbu integratsiyaga xos bo‘lgan asosiy muammolarni, jumladan, repertuarni standartlashtirish, og‘zaki an’anani G‘arb notasi bilan uyg‘unlashtirish va o‘qituvchining o‘zgaruvchan rolini o‘rganadi. Bundan tashqari, maqola ushbu qadimiy musiqiy merosning doimiy dolzarbligi va hayotiyligini ta’minlash uchun texnologiya, etnomusiqashunoslik va fanlararo tadqiqotlarni o‘z ichiga olgan innovatsion pedagogik yondashuvlarni o‘rganadi. Asosiy dalil oʻzbek cholgʻu oʻqitishning kelajagi anʼana va zamonaviylik oʻrtasidagi tanlovda emas, balki oʻquvchilarni XXI asrning ijodiy va professional manzaralari bilan jihozlashda anʼanalar yaxlitligini hurmat qiladigan puxta oʻylangan sintezda ekanligini taʼkidlaydi.