TA’LIM MUASSASALARIDA MILLIY MUSIQA TA’LIMINING INNOVATSION USULLARI - Toshtemir Xalilov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Maqolada oliy taʼlim muassasalarida musiqa taʼlimidagi innovatsion usullar oʻrganilib, oʻqitish va oʻqitish amaliyotini texnologiya, fanlararo aloqadorlik va talabaga yoʻnaltirilgan pedagogika orqali oʻzgartirishga urgʻu berilgan. Raqamli vositalar, loyihaga asoslangan ta’lim va aks ettiruvchi yondashuvlar ijodkorlik, hamkorlik va avtonomiyani rag‘batlantirish orqali musiqa o‘qitishning an’anaviy modellarini qanday qayta shakllantirishini o‘rganadi. Tadqiqot virtual va kengaytirilgan reallik texnologiyalari, onlayn va aralash oʻquv muhitlari hamda global va mahalliy musiqa anʼanalarini oʻz ichiga olgan madaniy inklyuziv oʻquv dasturlari integratsiyasini taʼkidlaydi. Bundan tashqari, u baholashning yangi shakllari va badiiy individuallikni rivojlantirishda murabbiy va yordamchi sifatida o‘qituvchining rolini muhokama qiladi. Tahlil shuni ko‘rsatadiki, innovatsion pedagogik strategiyalar o‘quvchilarning ijodiy qobiliyatlari, tanqidiy fikrlash va kasbiy moslashuv qobiliyatini oshiradi, musiqa ta’limi XXI asr muammolari sharoitida ham dolzarb va dinamik bo‘lib qolishini ta’minlaydi.