UMUMIY O‘RTA MAKTAB O‘QUVCHILARIDA TANQIDIY O‘QISH KO‘NIKMALARINI RIVOJLANTIRISH - Gulbaxor Nematullayeva; Nurali Boqiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu ilmiy maqolada umumiy o‘rta maktab o‘quvchilarida tanqidiy o‘qish ko‘nikmalarini rivojlantirishning nazariy asoslari, pedagogik strategiyalari va amaliy metodlari tahlil qilinadi. XXI asr ko‘nikmalari (4K) tarkibida muhim o‘rin tutuvchi tanqidiy fikrlash, axborotning ko‘payib borayotgani va sun’iy intellekt texnologiyalarining keng tatbiq etilayotgani sharoitida o‘quvchilarning matnni yuzaki emas, balki chuqur, tanqidiy tahlil qilish qobiliyatini shakllantirishni taqozo etadi. Maqolada tanqidiy o‘qishning komponentlari (tahlil, sintez, baholash, xulosa chiqarish) aniqlandi, uning an’anaviy o‘qishdan farqlari ko‘rsatildi. Shuningdek, muallif tomonidan ishlab chiqilgan “TASHLIL” modeli va interfaol metodlar (SOCRATES, “Muallifga savol”, “Besh qadam”, “Matnni buzish”) asosida tanqidiy o‘qishni rivojlantirishning bosqichma-bosqich tizimi taklif etiladi. Maqola natijalari umumta’lim maktablari o‘qituvchilari, metodistlar va ta’lim tizimi mutaxassislari uchun amaliy ahamiyatga ega.