INGLIZ VA O‘ZBEK TILLARIDA SEMANTIK NOMUTANOSIBLIK MUAMMOSI - Ra’no Karimjonova; Nurali Boqiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada ingliz va o‘zbek tillari o‘rtasidagi semantik nomutanosiblik (non-equivalence) muammosi tahlil qilinadi. Tarjimada so‘zlar grammatik jihatdan to‘g‘ri tarjima qilingan bo‘lsa-da, madaniy, emotsional va kontekstual ma’nolar ko‘pincha yo‘qoladi yoki to‘liq uzatilmaydi. Tadqiqotda madaniy tushunchaga bog‘liq so‘zlar (gentleman, privacy, tea), emotsional-semantik farqli so‘zlar (homesick, awkward), realiyalar (pub, Thanksgiving), abstrakt tushunchalar (accountability, efficiency) va tarjimada yo‘qotiladigan ma’nolar (serendipity, mindfulness) misolida nomutanosiblikning tipologiyasi ochib beriladi. Maqolada shuningdek, ushbu muammoni bartaraf etishning mumkin bo‘lgan strategiyalari – deskriptiv tarjima, madaniy moslashtirish va kompensatsiya usullari ko‘rib chiqiladi.