INTERNATSIONAL SO‘ZLARNING TARJIMADAGI MUAMMOLARI - Dilnavoz Abdumalikova; Nurali Boqiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada internatsional so‘zlarning ingliz va o‘zbek tillari tarjimasida yuzaga keladigan muammolari tahlil qilinadi. Internatsional so‘zlar — turli tillarda shakli va ma’nosi o‘xshash bo‘lgan, ko‘pincha lotin yoki yunon manbalaridan kirgan birliklar — tarjima jarayonida ikki tomonlama rol o‘ynaydi: bir tomondan, ular tanish shakl tufayli tarjimon uchun “yordamchi” vazifasini bajaradi; ikkinchi tomondan, ma’no farqlari, kontekstual mos kelmaslik va “soxta do‘stlar” (false friends) hodisasi tufayli jiddiy xatolarga sabab bo‘lishi mumkin. Maqolada internatsional so‘zlarning nazariy asoslari, tarjimadagi funksiyasi, semantik tahlili, lingvopoetik jihatlari va amaliy tarjima misollari asosida muammolar tipologiyasi ochib beriladi. Tadqiqot natijasida internatsional so‘zlarni tarjima qilishda ularning real ma’nosini aniqlash, kontekstni hisobga olish va maqsadli tildagi stilistik imkoniyatlarni baholash muhimligi asoslanadi.