KRISTOFER MARLONING “BUYUK TEMUR” ASARIDA TRAGEDIYA JANRINING TRANSFORMATSIYASI - Muxlisa Maxmudjonova; Nurali Boqiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Kristofer Marloning “Buyuk Temur” tragediyasi janr xususiyatlari nuqtai nazaridan tahlil qilinadi. Ingliz Uyg‘onish davri dramaturgiyasida burilish nuqtasi bo‘lgan asar an’anaviy tragediya qonuniyatlarini o‘zgartirgan. Tadqiqotda qahramon tipologiyasi, poetik adolat tamoyilining buzilishi, bo‘sh misra vositasida tilning yangilanishi va ikki qismli epik tuzilish orqali Marlo tragediyasining o‘ziga xosligi ochib beriladi. Shuningdek, “haddan oshuvchi” qahramon konsepsiyasining Renessans individualizmi bilan bog‘liqligi va asarning keyingi davr dramaturgiyasiga ta’siri yoritiladi.