SHARQ ADABIY OBRAZLARI VA ULARNING G‘ARB ADABIYOTIDAGI AKS-SADOSI - Rahimaxon Tojiboyeva; Nurali Boqiyev (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola Sharq adabiyotidagi asosiy qahramon obrazlari – ideal inson, donishmand va oshiq tipologiyasini tahlil qilib, ularning G‘arb adabiyotidagi aks-sadosini o‘rganadi. Tadqiqotda Nizomiy Ganjaviyning “Layli va Majnun” asari hamda Shekspirning “Romeo va Julietta” tragediyasi o‘rtasidagi tipologik o‘xshashlik va farqlar alohida tahlil qilinadi. Maqolada qahramon obrazlari orqali Sharq va G‘arb madaniy qadriyatlari, jamiyat va individ munosabati, sevgi va axloq tushunchalaridagi o‘xshashlik va farqlar ochib beriladi. Tadqiqotda qiyosiy- tipologik, tarixiy-adabiy va madaniyatlararo tahlil usullaridan foydalanilgan.