TABIIY MEVA-REZAVOR VINOLARNI TAYYORLASHNING TEXNOLOGIK XUSUSIYATLARI - Esirgapov Azizbek Rustam oʻgʻli; Aliyeva Muhabbat Ilxomjonovna; Abdullayeva Barno Atabekovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada tabiiy meva va rezavorlardan tayyorlangan vinolarning texnologik xususiyatlari, ularni ishlab chiqarish jarayonining bosqichlari va mahsulot sifatiga ta’sir qiluvchi omillar o’rganiladi. Meva va rezavorlar vinolari oziq-ovqat sanoatining muhim sohasini ifodalaydi va biologik faol birikmalar, vitaminlar va antioksidantlarning miqdori tufayli inson salomatligi uchun foydali hisoblanadi. Inshoda xom ashyo tanlash, qayta ishlash, fermentatsiya, pishish va tayyor mahsulotlarni saqlash bilan bog’liq texnologiyalar tizimli ravishda o’rganiladi. Shuningdek, u turli xil mevalardan olingan vinolarning organoleptik xususiyatlari va ularning sifat ko’rsatkichlari haqida tushunchalar beradi. Tadqiqot natijalari shuni ko’rsatadiki, tabiiy meva va rezavorlar vinolarini ishlab chiqarishda texnologik jarayonlarga qat’iy rioya qilish, xom ashyo sifatini aniq baholash va fermentatsiya jarayonini optimal sharoitlarda bajarish yuqori sifatli mahsulotlarga erishish uchun juda muhimdir. Maqolada ushbu jarayonlarning nazariy tamoyillari va amaliy o’lchamlari batafsil ko’rib chiqilgan.