“YUMSHOQ KUCH” KONSEPSIYASINING EVOLYUTSIYASI VA ZAMONAVIY XALQARO MUNOSABATLARDAGI AHAMIYATI - Tanimov Sharapatdin; Hayitboyev Hakimbek Abdurahimovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada xalqaro munosabatlar nazariyasida muhim o‘rin tutuvchi “yumshoq kuch” (soft power) konsepsiyasining shakllanish tarixi, nazariy asoslari va zamonaviy geosiyosiy jarayonlardagi amaliy ahamiyati tahlil qilinadi. Tadqiqod doirasida Jozef Nay ilgari surgan ushbu konsepsiyaning mohiyati hamda uning asosiy manbalari - madaniyat, siyosiy qadriyatlar va tashqi siyosat legitimligi ilmiy asosda yoritiladi. Shuningdek, yumshoq kuchning “qattiq kuch” va “aqlli kuch” konsepsiyalari bilan bog‘liqligi, raqamli diplomatiya sharoitidagi transformatsiyasi hamda uni o‘lchash metodologiyalari ko‘rib chiqiladi