OʻZBEKISTON IQTISODIYOTINING GLOBAL INTEGRATSIYA SHAROITIDAGI INNOVATSION RIVOJLANISHI VA RAQOBATBARDOSHLIGI - Rahimberdiev Kamoliddin Egamberdiyevich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
So‘nggi yillarda Oʻzbekiston iqtisodiyoti tub tarkibiy o‘zgarishlar bosqichini boshdan kechirmoqda. Ayniqsa, 2020–2025 yillar oralig‘i mamlakatning global iqtisodiy tizimga integratsiyalashuvi, ochiq bozor iqtisodiyotiga o‘tish jarayonlari va innovatsion rivojlanish yo‘nalishlarining jadallashuvi bilan xarakterlanadi. Ushbu davrda amalga oshirilgan iqtisodiy islohotlar, investitsiya siyosati, raqamli iqtisodiyotning kengayishi hamda tashqi savdo aloqalarining rivojlanishi O‘zbekistonning xalqaro maydondagi raqobatbardoshligini sezilarli darajada oshirdi.2020-yilda butun dunyoda yuzaga kelgan COVID-19 pandemiyasi O‘zbekiston iqtisodiyotiga ham salbiy ta’sir ko‘rsatdi va iqtisodiy o‘sish sur’ati 1,6% darajasida qayd etildi. Biroq davlat tomonidan ko‘rilgan tezkor chora-tadbirlar va iqtisodiy qo‘llab-quvvatlash siyosati natijasida keyingi yillarda iqtisodiyot tez sur’atlarda tiklandi. Xususan, 2021-yilda YAIM o‘sishi 8,0% ni, 2022-yilda 6,0% ni, 2023-yilda 6,3% ni, 2024-yilda 6,5% ni va 2025-yilda 7,7% ni tashkil etdi. 2025-yil yakunlariga ko‘ra, yalpi ichki mahsulot hajmi 1 849,7 trillion so‘mga yetib, mamlakat iqtisodiy rivojlanishining yuqori dinamikasini namoyon etdi. Xalqaro hisob-kitoblarga ko‘ra, YAIM hajmi 137–145 mlrd AQSh dollari atrofida shakllandi.