SHAFFOF TIZIMLAR VA ALGORITMIK REYTINGNING SOTUVCHILAR MOTIVATSIYASI HAMDA NARX STRATEGIYALARIGA TA’SIRI - Zadaeva Zarina Normamadovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
2020–2025 yillarda raqamli platformalar savdosi jadal kengaydi va shu bilan birga sotuvchilarning platformaga qaramligi ham kuchaydi. AQSh Census ma’lumotiga ko‘ra, 2025 yilda AQShda elektron tijorat savdosi 1,233.7 mlrd dollarni tashkil etdi, bu 2024 yilga nisbatan 5.4% ko‘p bo‘lib, umumiy chakana savdoning 16.4% ulushiga teng bo‘ldi; 2024 yilda bu ko‘rsatkich 16.1% edi. Bu dinamika platformalarda narx belgilash, reytingda ko‘rinish olish va algoritmik boshqaruv masalalarini yanada strategik ahamiyatga ega qildi.