O‘ZBEKISTONDA MOLIYAVIY IQTISODIYOTNING RIVOJLANISH OMILLARI VA MUAMMOLARI - Rustamova Feruza Murodovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
So‘nggi yillarda O‘zbekiston iqtisodiyoti tub tarkibiy o‘zgarishlar va keng qamrovli islohotlar natijasida barqaror rivojlanish yo‘liga chiqdi. Ayniqsa, 2020–2025 yillar oralig‘ida mamlakat moliyaviy-iqtisodiy tizimi pandemiya, global iqtisodiy beqarorlik va tashqi xavf-xatarlar sharoitida ham o‘sish sur’atlarini saqlab qoldi. Ushbu davrda iqtisodiyotning asosiy ko‘rsatkichlari sezilarli darajada yaxshilandi va yangi rivojlanish bosqichi shakllandi.2020 yilda COVID-19 pandemiyasi ta’sirida O‘zbekiston yalpi ichki mahsuloti (YAIM) o‘sishi 1,6 foizni tashkil etdi va umumiy hajmi 66,4 milliard AQSH dollariga teng bo‘ldi. Shunga qaramay, iqtisodiy tiklanish tez sur’atlarda amalga oshirildi va 2021 yilda YAIM 8 foizga o‘sib, 77,3 milliard dollarga yetdi. 2022–2025 yillar davomida esa iqtisodiy o‘sish o‘rtacha 6–6,8 foiz atrofida saqlanib qoldi. 2025 yilga kelib YAIM hajmi 137 milliard dollardan oshdi, bu esa besh yil ichida deyarli ikki baravarlik o‘sishni anglatadi. Bu ko‘rsatkichlar mamlakat iqtisodiy siyosatining samaradorligini ko‘rsatadi.Aholi jon boshiga to‘g‘ri keladigan YAIM ham sezilarli oshdi. 2020 yilda bu ko‘rsatkich taxminan 1 960 dollarni tashkil etgan bo‘lsa, 2025 yilga kelib 3 600 dollardan oshdi. Bu esa aholi daromadlari oshib borayotganini va turmush darajasi yaxshilanayotganini bildiradi. Shu bilan birga, ichki talab va iste’mol iqtisodiy o‘sishning muhim omiliga aylandi. Xususiy iste’mol YAIM tarkibining 60 foizdan ortig‘ini tashkil etmoqda, investitsiyalar esa 35 foizdan yuqori ulushga ega bo‘lib, iqtisodiy faollikni qo‘llab- quvvatlamoqda.