BOTULIZIM KASALLIGINING EPIDEMIOLOGIYASI VA PROFILAKTIKASI - Nuriddinov Axmad Muxammadiyevich; Muratova Sabina Zohidjon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Botulizm — o‘ta xavfli toksik-infeksion kasallik bo‘lib, u Clostridium botulinum bakteriyasi ishlab chiqaradigan kuchli nerv tizimiga ta’sir qiluvchi toksin natijasida rivojlanadi. Kasallik ko‘pincha noto‘g‘ri tayyorlangan yoki yetarlicha sterilizatsiya qilinmagan konservalangan oziq-ovqat mahsulotlarini iste’mol qilish orqali yuqadi. Botulizmning epidemiologiyasi kasallikning kelib chiqish manbalari, tarqalish mexanizmlari va xavf omillarini o‘rganadi; u odatda yakka holatlar yoki guruhli zaharlanishlar shaklida kuzatiladi. Kasallikning oldini olish choralari oziq-ovqat mahsulotlarini to‘g‘ri qayta ishlash, saqlash va sterilizatsiya qilish qoidalariga amal qilish, shuningdek, sanitariya me’yorlarini buzmaslikdan iborat.