SO‘FIZODA JONKUYAR MUALLIM - Mardonova Bahor Ravshan qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya: Mazkur maqolada taniqli jadid, ma’rifatparvar shoir va pedagog Muhammadsharif So‘fizodaning Turkiston ta’lim tizimini isloh qilish yo‘lidagi fidokorona xizmatlari yoritilgan. So‘fizodaning yangi usul maktablarini tashkil etishi, xalqni savodli qilish va milliy uyg’onish davridagi “jonkuyar muallim” sifatidagi ijtimoiy-pedagogik qarashlarini tahlil qilinadi. Maqolada shoirning nafaqat ijodi, balki murakkab siyosiy sharoitda ham ma’rifat mash’alasini ko‘tarib chiqqan amaliy faoliyati ochib berilgan.