"YULDUZLI TUNLAR" — BOBURNING MURAKKAB HAYOT YO’LI - Arziqulova Dilobar Narmuhammad qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu maqolada taniqli adib Pirimqul Qodirovning "Yulduzli tunlar" (tarixiy roman) asari misolida buyuk sarkarda va shoir Zahiriddin Muhammad Boburning fojiaviy, ammo sharafli hayot yo‘li tadqiq etiladi. Maqolada Bobur Mirzo siymosi an’anaviy "ideal hukmdor" qolipidan chiqib, tirik insoniy tuyg‘ular — Vatan sog‘inchi, yaqinlarining xiyonatidan chekilgan iztirob va ota sifatidagi mas’uliyat prizmasi orqali yoritilgan. Muallif asar mazmuniga tayanib, Boburning 12 yoshida og‘ir davlat boshqaruvini qo‘lga olishi, Movarounnahrdagi taxt talashishlar va natijada o‘z ona yurtidan ayrilishining badiiy talqinini tahlil qiladi. Shuningdek, maqolada Boburning Hindistonda buyuk saltanat qurishi uning nafaqat siyosiy g‘alabasi, balki o‘zligini asrab qolish uchun olib borgan ma’naviy kurashi sifatida talqin etilgan. Maqolaning asosiy e’tibori Boburning shaxsiy kechinmalari va "Yulduzli tunlar" asarining tarixiy haqiqatni yoritishdagi ahamiyatiga qaratilgan.