YANGI O‘ZBEKISTONDA OLIB BORILAYOTGAN SIYOSIY VA IJTIMOIY JARAYONLAR - Mahammadjonova Gavharxon Bahodir qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada Yangi O‘zbekiston sharoitida amalga oshirilayotgan siyosiy va ijtimoiy islohotlar, ularning mazmun-mohiyati hamda jamiyat taraqqiyotidagi o‘rni tahlil qilinadi. So‘nggi yillarda mamlakatda davlat boshqaruvi tizimini takomillashtirish, fuqarolik jamiyatini rivojlantirish, inson huquq va erkinliklarini ta’minlash borasida keng ko‘lamli islohotlar olib borilmoqda. Ushbu jarayonlar “inson qadri uchun” tamoyili asosida tashkil etilib, jamiyatning barcha qatlamlarini qamrab olmoqda. Maqolada siyosiy tizimni demokratlashtirish, parlament va sud-huquq tizimining mustaqilligini kuchaytirish, davlat organlari faoliyatining ochiqligi va shaffofligini ta’minlash masalalari yoritiladi. Shuningdek, ijtimoiy sohada ta’lim, sog‘liqni saqlash, bandlikni ta’minlash, kambag‘allikni qisqartirish kabi yo‘nalishlarda amalga oshirilayotgan islohotlar ham atroflicha tahlil etiladi.