TALABALARDA VATANPARVARLIK KOMPETENSIYALARINI SHAKLLANTIRISHDA TYUTORLIK FAOLIYATINING O‘RNI - Ahmadova Oysha Homid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada oliy ta’lim muassasalarida talabalarda vatanparvarlik kompetensiyalarini shakllantirishda tyutorlik faoliyatining o‘rni va ahamiyati tahlil qilingan. Shuningdek, tyutorlik faoliyati orqali talabalarda Vatanga muhabbat, milliy qadriyatlarga hurmat, fuqarolik mas’uliyati va ijtimoiy faollik kabi muhim fazilatlarni rivojlantirish masalalari yoritilgan. Tadqiqot jarayonida tyutorlik faoliyatining tarbiyaviy imkoniyatlari, talabalar bilan individual va guruhli ishlash shakllari hamda vatanparvarlik tarbiyasini tashkil etishning samarali usullari ko‘rib chiqilgan. Maqolada, shuningdek, talabalarni milliy g‘oyalar va umuminsoniy qadriyatlar asosida tarbiyalashda tyutorning pedagogik mahorati, ma’naviy salohiyati va shaxsiy namunasining muhimligi asoslab berilgan. Tyutorlik faoliyati talabalarning ma’naviy- axloqiy tarbiyasini mustahkamlash, ularda Vatan taqdiriga daxldorlik hissini shakllantirish va faol fuqarolik pozisiyasini rivojlantirishda muhim omil sifatida baholangan. Tadqiqot natijalari tyutorlik faoliyati orqali talabalarda vatanparvarlik kompetensiyalarini shakllantirish samaradorligini oshirish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni ishlab chiqishga xizmat qiladi.