FOKUSLANGAN TAFAKKURNING STRESSGA QARSHI MEXANIZMI: PSIXOFIZIOLOGIK VA STATISTIK TAHLIL - Qochqarova Tursinoy Azat qizi; Maturazova Zulfiya (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu ilmiy maqolada fokuslangan tafakkur (diqqat markazlashtirilgan fikrlash) jarayonining inson organizmidagi stress darajasini pasaytirishdagi roli va ichki mexanizmlari tadqiq etiladi. Maqolada ongli xotirjamlik (mindfulness) va kognitiv fokusning prefrontal qobiq hamda bodomsimon tana (amygdala) o‘rtasidagi neyronal aloqalarni qanday mustahkamlashi tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, fokuslangan tafakkur nafaqat kognitiv samaradorlikni oshiradi, balki kortizol gormoni darajasini boshqarish orqali organizmning adaptiv imkoniyatlarini kengaytiradi.