TALABALARDA STRESSNING EMOTSIONAL HOLATGA TA’SIRINI EKSPERIMENTAL O‘RGANISH - Abibullaeva Dilshoda Jolmurza qizi; Sagindikova Nargiza (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur ilmiy maqolada talabalarda stressning emotsional holatga ta’siri eksperimental tadqiqot asosida keng qamrovli tahlil qilinadi. Hozirgi globallashuv sharoitida yoshlar, xususan talabalar turli psixologik bosimlarga duch kelmoqda. Ushbu tadqiqotning asosiy maqsadi — stressning talabalarning emotsional barqarorligi, kayfiyati, xavotir darajasi hamda psixologik reaksiyalariga ta’sirini aniqlashdan iborat. Tadqiqot jarayonida 30 nafar talaba ishtirok etdi va ular eksperimental hamda nazorat guruhlariga ajratildi. Eksperimental guruhga maxsus stressli vaziyatlar yaratilib, ularning emotsional reaksiyalari kuzatildi va so‘rovnomalar orqali baholandi. Natijalar shuni ko‘rsatdiki, stress ta’siri ostida talabalarda salbiy emotsiyalar, jumladan xavotir, qo‘rquv, asabiylik va tushkunlik darajasi sezilarli oshgan. Shu bilan birga, stress kognitiv jarayonlarga, ayniqsa diqqat va qaror qabul qilishga salbiy ta’sir ko‘rsatgan. Tadqiqot natijalari talabalarning ruhiy salomatligini muhofaza qilish, ta’lim jarayonida psixologik qo‘llab-quvvatlash tizimini rivojlantirish va stressni kamaytirish strategiyalarini ishlab chiqishda muhim ilmiy- amaliy ahamiyatga ega.