KREMNIY MONOKRISTALIDA MISNING CHO‘KISHI (PRECIPITATSIYASI) - A.Y. Boboyev; Sh.K. Mahkamov (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Kremniy monokristali hozirgi zamon yarimo‘tkazgich sanoatining asosi hisoblanadi. Uning ultratoza va kristallik turdagi xossalari aynan elektron texnologiyani, xususan, chiplar, mikroprotsessorlar va boshqa yarimo‘tkazgich qurilmalarini ishlab chiqarishda muhim ahamiyat kasb etadi. Shu sababli kremniy kristalining fizik, kimyoviy hamda strukturaviy jihatlari chuqur o‘rganiladi va nazorat qilinadi. Bu jarayonda kremniy monokristali tarkibida istalmagan begona element va nuqsonlar, ayniqsa, og‘ir metallar, sirt va ichki qatlamga tushib qoladigan mis (Cu) ionlari alohida xavf tug‘diradi. Misning kristall ichida cho‘kishi – bu kristall panjarada harakatlanayotgan mis atomlari yoki ionlarining muayyan nuqson, precipitat, dislokatsiya yoki diffuziya markazida to‘planib, bevosita chiqindilar yoki agregatlar hosil qilishi jarayonidir.