TIJORAT BANKLARINING OPERATSIYALARI - Sindarov Sh . K; Turkmenbayev Salamat Azamat uli (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Ushbu ilmiy maqola tijorat banklarida operatsiyalarning mohiyati, ularning bank faoliyatidagi ahamiyati va zamonaviy rivojlanish tendensiyalarini atroflicha tahlil qiladi. Maqolada aktiv va passiv operatsiyalarning nazariy asoslari, turlari va ularni samarali boshqarishning ahamiyati ko’rib chiqiladi. Xususan, kreditlash, investitsiya faoliyati va boshqa aktiv turlarining bankning daromadlilik va barqarorligini ta’minlashdagi o’rni chuqur o’rganiladi. Shuningdek, aktiv operatsiyalarni boshqarishda yuzaga keladigan risklar, ularni baholash va minimallashtirish usullari, jumladan, VaR, stsenariy tahlili, Markowitz va Sharp modellari yordamida risk menejmenti mexanizmlari muhokama qilinadi. Raqamlashtirish, innovatsiyalar va barqaror moliya tamoyillarining aktiv operatsiyalarga ta’siri, shuningdek, O’zbekistonda tijorat banklari passiv operatsiyalarining xususiyatlari va kelgusi istiqbollari yoritilgan. Bank resurslari bankning oʻz mablag’lari, qarzga olingan ya’ni, jalb etilgan mablag’lardan, hamda emitentlashgan mablag’larini shakllantirish haqida ham ko’rib chiqiladi.Tadqiqot bank sektori mutaxassislari, tadqiqotchilar va talabalar uchun foydali bo’lishi mumkin.