DUDUQLANISHNING PSIXOLOGIK SABABLARI VA ULARNI PEDAGOGIK USULLAR BILAN BARTARAF ETISH - NARALIYEVA KAMOLA ILXOMJON QIZI (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
ANNOTATSIYA Ushbu ishda duduqlanishning psixologik sabablari va ularni pedagogik usullar yordamida bartaraf etish masalasi tahlil qilinadi. Tadqiqotda maktabgacha va kichik maktab yoshidagi bolalarda duduqlanishning yuzaga kelishiga ta’sir etuvchi emotsional, ijtimoiy va neyropsixologik omillar o‘rganiladi. Shuningdek, stress, qo‘rquv, xavotir, oilaviy muhit va kommunikativ tajriba yetishmasligi kabi psixologik sabablarning nutq rivojlanishiga ta’siri yoritiladi. Ishda pedagogik yondashuvlar o‘yin terapiyasi, relaksatsiya mashqlari, ijobiy motivatsiya, logoritmik mashg‘ulotlar va kommunikativ muhitni yaxshilash usullari asosida duduqlanishni kamaytirish yo‘llari ko‘rib chiqiladi.