O’ZBEKISTONDA ALOHIDA YORDAMGA MUHTOJ BOLALARGA IJTIMOIY PEDAGOGIK YORDAM TASHKIL ETISH - Orzuyeva Sultonoy (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Mazkur maqolada O‘zbekistonda alohida yordamga muhtoj bolalarga ijtimoiy- pedagogik yordamni tashkil etishning nazariy va amaliy jihatlari keng yoritilgan. Alohida yordamga muhtoj bolalar toifasiga kiruvchi bolalarning ta’lim olish, ijtimoiylashuv va shaxsiy rivojlanish jarayonlarida duch keladigan muammolar hamda ularni bartaraf etish yo‘llari tahlil qilingan. Maqolada ijtimoiy pedagogning asosiy vazifalari, uning maktab, oila va jamiyat bilan hamkorlikdagi faoliyati, shuningdek, inklyuziv ta’lim tizimining ushbu jarayondagi o‘rni muhim yo‘nalish sifatida ko‘rib chiqiladi. Shuningdek, maqolada alohida yordamga muhtoj bolalarga psixologik, pedagogik va ijtimoiy ko‘mak berishning zamonaviy yondashuvlari, individual yondashuv asosida ta’lim jarayonini tashkil etish hamda ularning jamiyatga moslashuvini ta’minlashga qaratilgan chora-tadbirlar haqida batafsil ma’lumot beriladi. O‘zbekiston Respublikasida ushbu yo‘nalishda amalga oshirilayotgan islohotlar, davlat dasturlari va ta’lim tizimidagi yangiliklar ham tahlil qilingan. Maqolaning asosiy maqsadi – alohida yordamga muhtoj bolalarning imkoniyatlarini to‘liq ro‘yobga chiqarish, ularni jamiyatning faol a’zosi sifatida shakllantirish hamda ijtimoiy-pedagogik yordam samaradorligini oshirishga qaratilgan ilmiy-amaliy tavsiyalar ishlab chiqishdan iborat.