O’QUVCHI YOSHLAR O’RTASIDA SOG’LOM TURMUSH TARZINI SHAKLLANTIRISH - Habibullayeva Nigora (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada o‘quvchi yoshlar o‘rtasida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishning nazariy va amaliy jihatlari atroflicha tahlil qilingan. Bugungi kunda yosh avlod salomatligini mustahkamlash, ularni jismonan va ma’nan barkamol etib tarbiyalash jamiyat oldidagi muhim vazifalardan biri ekanligi asoslab berilgan. Maqolada sog‘lom turmush tarzining asosiy komponentlari – muvozanatli va to‘g‘ri ovqatlanish, muntazam jismoniy faollik, shaxsiy gigiyena qoidalariga rioya qilish, kun tartibini to‘g‘ri tashkil etish, zararli odatlardan yiroq bo‘lish hamda ruhiy-emotsional barqarorlikni ta’minlash masalalari keng yoritilgan. Shuningdek, o‘quvchi yoshlar orasida sog‘lom turmush tarzini shakllantirishda oila, ta’lim muassasalari va jamiyatning o‘zaro hamkorligi muhim omil sifatida ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada pedagogik yondashuvlar, tarbiyaviy ishlar va profilaktik chora-tadbirlarning samaradorligi tahlil qilinib, o‘quvchilarda sog‘lom hayotga nisbatan ongli munosabatni shakllantirish yo‘llari tavsiya etilgan. Bundan tashqari, yoshlar orasida uchrayotgan muammolar va ularning oldini olishga qaratilgan takliflar ham ilgari surilgan. Mazkur tadqiqot natijalari o‘quvchi yoshlar o‘rtasida sog‘lom turmush tarzini keng targ‘ib qilish, ularning hayot sifatini oshirish va kelajakda sog‘lom jamiyatni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etadi.