SPERTLI ICHIMLIKLAR ISTE’MOL QILISHGA MOYIL O’SMIRLAR BILAN OLIB BORILADIGAN IJTIMOIY PEDAGOGIK FAOLIYAT - Qulmonova Muborak (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada o‘smirlar orasida spirtli ichimliklarga moyillikning dolzarb muammo sifatidagi o‘rni keng yoritilgan. O‘smirlik davrining psixologik xususiyatlari, ijtimoiy muhit, tengdoshlar ta’siri, oiladagi tarbiya kamchiliklari hamda ommaviy madaniyatning salbiy ta’siri kabi omillar chuqur tahlil qilinadi. Shuningdek, spirtli ichimliklar iste’molining o‘smir shaxsining jismoniy, ruhiy va ijtimoiy rivojlanishiga ko‘rsatadigan salbiy oqibatlari ilmiy asosda izohlanadi. Maqolada ijtimoiy pedagogning ushbu muammoni bartaraf etishdagi o‘rni alohida ta’kidlanib, o‘smirlar bilan olib boriladigan profilaktik, korreksion va reabilitatsion ishlar mazmuni yoritiladi. Jumladan, individual yondashuv, suhbat, trening, targ‘ibot-tashviqot ishlari, hamda sog‘lom turmush tarzini shakllantirishga qaratilgan metod va texnologiyalar haqida batafsil fikr yuritiladi. Bundan tashqari, oila, ta’lim muassasasi va mahalla hamkorligining ahamiyati, ularning uzviy aloqasi orqali o‘smirlarni turli salbiy illatlardan himoya qilish imkoniyatlari asoslab beriladi. Maqola yakunida ushbu yo‘nalishda samarali pedagogik faoliyatni tashkil etish bo‘yicha amaliy tavsiyalar berilgan.