SAYID OTALIQ MADRASASI – TARIX VA ME’MORCHILIK YODGORLIGI - Xurramova Zarrina Nuriddin qizi. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada Sayid Otaliq madrasasining tarixiy shakllanish jarayoni, uning qurilish davri va o‘sha davrdagi ijtimoiy-madaniy muhitdagi o‘rni ilmiy asosda tahlil qilinadi. Madrasa XIX asrda bunyod etilgan bo‘lib, u nafaqat diniy ta’lim maskani, balki ilm-ma’rifat markazi sifatida ham muhim ahamiyat kasb etgan. Maqolada uning me’moriy tuzilishi, qurilish uslubi, bezak elementlari va an’anaviy sharq me’morchiligi bilan bog‘liqligi keng yoritiladi. Shuningdek, madrasaning ichki va tashqi tuzilishidagi o‘ziga xosliklar, hujralar joylashuvi, peshtoq va ravoqlar dizayni hamda ularning badiiy-estetik qiymati tahlil qilinadi. Tadqiqot davomida Sayid Otaliq madrasasining o‘sha davr ilmiy va diniy hayotdagi o‘rni, u yerda tahsil olgan talabalarning faoliyati ham ko‘rib chiqiladi. Maqolada, shuningdek, ushbu tarixiy obidaning bugungi kundagi holati, uni saqlash va restavratsiya qilish masalalari, hamda madaniy meros sifatidagi ahamiyati ham yoritiladi. Ushbu tadqiqot O‘zbekiston hududidagi tarixiy me’moriy yodgorliklarni chuqur o‘rganish, ularni asrab-avaylash va kelajak avlodga yetkazishda muhim ilmiy manba bo‘lib xizmat qiladi.