BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARIDA MUSTAQIL FIKRLASHNI RIVOJLANTIRISH - Ro'zmetova Marjona Dilmurod qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarida mustaqil fikrlashni rivojlantirishning nazariy-pedagogik asoslari, psixologik mexanizmlari va amaliy metodlari tahlil qilinadi. Mustaqil fikrlash ta’lim natijasining ikkilamchi unsuri emas, balki shaxsning bilish faolligi, qaror qabul qilish qobiliyati, o‘z nuqtayi nazarini asoslash madaniyati hamda ijodiy intellektining tayanch ko‘rsatkichi sifatida talqin etiladi. Maktab yoshining ilk bosqichida kuzatish, qiyoslash, sabab-oqibat aloqalarini aniqlash, savol qo‘yish, faraz ilgari surish, dalillash va xulosa chiqarish kabi amallarni izchil tashkil etish mustaqil fikrlashning asosiy komponentlarini shakllantiradi. O‘zbekistonning amaldagi ta’lim siyosatida ham kompetensiyaviy yondashuv, o‘quvchining mustaqil va erkin fikrlashi hamda ijodiy qobiliyatlarini rivojlantirish ustuvor vazifa sifatida belgilangan.