O‘ZBEKISTON MOLIYA BOZORI VA PORTFEL INVESTITSIYALARI: MAHALLIY IMKONIYATLAR VA XALQARO TAJRIBALAR - Muxammedova Zarina Murodovna; Esonboyev Muhammadjon; Eshnirzayev Azizbek (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: mazkur ilmiy maqolada O‘zbekiston moliya bozorining hozirgi holati, uning rivojlanish tendensiyalari shuningdek portfel investitsiyalarni kengaytirish imkoniyatlari chuqur tahlil qilinadi. Tadqiqotda moliya bozorining asosiy segmentlari – fond bozori, obligatsiyalar bozori va investitsiya fondlarining rivojlanish darajasi va ularning investitsion faollikka ta’siri yoritilgan. Shuningdek, portfel investitsiyalarni shakllantirishda diversifikatsiya, risklarni boshqarish, daromadlilikni oshirish hamda kapitalni samarali joylashtirish mexanizmlarining ahamiyati ko‘rsatib o‘tilgan. Maqolada xorijiy mamlakatlar – AQSh, Yevropa Ittifoqi va Osiyo davlatlari tajribasi asosida portfel investitsiyalarni rivojlantirishning samarali modellari o’rganilgan . Shu bilan birga, O‘zbekistonda investitsiya muhitini yaxshilash, moliyaviy instrumentlarni kengaytirish, raqamli investitsiya platformalarini joriy etish va aholi moliyaviy savodxonligini oshirish zaruriyati asoslab berilgan.