XORIJIY TILLARNI O’RGATISHNING ZAMONAVIY METODLARI: SAMARADORLIK VA INNOVATSIYA - Xolmurodova Aziza Saydullayevna; Qurbonova Zilola Bobodo'stovna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
XXI asr insoniyat taraqqiyoti tarixida misli ko‘rilmagan integratsiya va raqamli transformatsiyalar davri sifatida muhrlanmoqda. Bugungi globallashgan dunyoda xorijiy tilni egallash shunchaki shaxsiy yutuq yoki qo‘shimcha imtiyoz emas, balki zamonaviy mutaxassisning intellektual qiyofasini belgilovchi strategik zaruriyatga aylandi. Madaniyatlararo muloqotning jadallashishi, fan va texnikaning yagona tilda gapira boshlashi hamda mehnat bozoridagi raqobatning keskinlashishi ta’lim tizimi oldiga mutlaqo yangi talablarni qo‘ymoqda. Uzoq yillar davomida hukmronlik qilgan an’anaviy metodikalar, xususan, grammatik qoidalarni yodlash va mexanik tarjima qilishga asoslangan yondashuvlar bugungi kun talablariga javob bera olmay qoldi. Zamonaviy dunyo "tilni biladigan" emas, balki "tilda yashaydigan" va uni turli ijtimoiy-iqtisodiy vaziyatlarda samarali vosita sifatida qo‘llay oladigan shaxslarga ehtiyoj sezmoqda. Shu sababli, pedagogikada "X o‘qituvchi – Y o‘quvchi" modelidan voz kechilib, o‘quvchini jarayonning markaziga qo‘yuvchi antroposentrik yondashuvlar qaror topmoqda. Xorijiy tillarni o‘qitishning zamonaviy metodlari nafaqat lingvistik kompetensiyalarni, balki tanqidiy fikrlash, kreativlik va raqamli savodxonlik kabi "soft skills" (yumshoq ko‘nikmalar)ni rivojlantirishga ham xizmat qiladi. Innovatsion texnologiyalar, sun’iy intellektning ta’limga kirib kelishi va kognitiv psixologiyadagi yangi kashfiyotlar til o‘rganish jarayonini yanada qiziqarli, tezkor va natijador qilish imkonini bermoqda. Ushbu maqolada biz an’anaviy ta’limning stereotiplarini parchalab tashlayotgan, bugungi kunda dunyo miqyosida eng yuqori samaradorlik ko‘rsatayotgan zamonaviy metodikalarni tahlil qilamiz. Biz til o‘rganishni quruq akademik jarayondan jonli, interaktiv va shaxsga yo‘naltirilgan san’at darajasiga ko‘taruvchi asosiy tendensiyalarni ko‘rib chiqamiz.