DISPERSIYA TAHLILI (ANOVA) - Erkinova Durdonaxon O’tkirjon qizi; Orziqulova Zulfizar (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur ilmiy maqolada Variance (dispersiya) tushunchasining nazariy asoslari, uning statistik tahlildagi roli hamda Analysis of variance usulining matematik modeli chuqur tahlil qilinadi. Dispersiyaning ma’lumotlar tarqoqligini ifodalashdagi ahamiyati, ANOVA yordamida guruhlar o‘rtasidagi farqlarni aniqlash mexanizmi va ushbu usulning turli fan sohalaridagi qo‘llanilishi keng yoritiladi. Tadqiqot natijasida dispersiya va ANOVA statistik qaror qabul qilish jarayonida muhim metodologik vosita ekanligi asoslanadi.