TUPROQNING KIMYOVIY TARKIBI VA UNING GIGIYENIK AHAMIYATI HAMDA INSON SALOMATLIGIGA TA’SIRI - Mavluda Mirsagatova Rixsillayevna; Urishboyeva Marjona Husniddin qizi; Mirvaliyeva Shahzoda Umar qizi; Tursunboyeva Zarina Kairjan qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada tuproqning kimyoviy tarkibi, uning asosiy komponentlari va inson salomatligiga gigiyenik ta’siri tahlil qilinadi. Tuproq tarkibidagi makro va mikroelementlarning ahamiyati, shuningdek, og‘ir metallar va boshqa toksik moddalar orqali yuzaga keladigan xavflar yoritilgan. Tadqiqotda tuproq orqali inson organizmiga zararli moddalar kirish yo‘llari va ularning salomatlikka ta’siri ko‘rib chiqiladi. Tuproq sifatini gigiyenik nazorat qilish va ekologik muvozanatni saqlash zarurligi asoslab berilgan