DINIY QADRIYATLARNING TIBBIYOTDAGI AXLOQIY ME’YORLARGA TA’SIRI - Ro’ziyev Navr’oz; Izzatullayeva Zarina (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada diniy qadriyatlarning tibbiyot sohasidagi axloqiy me’yorlarning shakllanishi va rivojlanishiga ko‘rsatadigan ta’siri har tomonlama tahlil qilinadi. Tadqiqot jarayonida turli diniy ta’limotlarda inson hayoti, sog‘lig‘i va sha’ni oliy qadriyat sifatida e’tirof etilishi tibbiy amaliyotda shifokor va bemor o‘rtasidagi munosabatlarga qanday axloqiy asos bo‘lib xizmat qilishi yoritib beriladi. Maqolada diniy qadriyatlarning tibbiyot etikasi tamoyillari — insonparvarlik, mas’uliyat, halollik, rahm-shafqat va adolat kabi tushunchalar bilan uzviy bog‘liqligi ilmiy nuqtai nazardan asoslab berilgan. Shuningdek, zamonaviy tibbiyotda yuzaga kelayotgan bioetik muammolarni hal etishda diniy-axloqiy qarashlarning o‘rni va ahamiyati ochib berilib, ularning shifokor kasbiy faoliyatida ma’naviy yo‘naltiruvchi omil sifatidagi roli tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari diniy qadriyatlar va tibbiy axloq o‘rtasidagi o‘zaro uyg‘unlik jamiyatda sog‘lom tibbiy munosabatlarni shakllantirishda muhim ahamiyat kasb etishini ko‘rsatadi.