“ODAM BO‘LISH QIYIN” VA “AVLIYO SERGEY” ASARLARI QIYOSIY TAHLILI - G‘aybullayeva Ruxshona Qahramon qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada “Odam bo‘lish qiyin” asarining bosh qahramoni Abdullaning murakkab ruhiy kechinmalari, ichki ziddiyatlari va hayotiy sinovlari tahlil qilinadi. Qahramon boshidan kechirgan voqealar orqali insonning nafs, iymon va axloq o‘rtasidagi kurashi yoritib beriladi. Shuningdek, Abdulla obrazi jahon adabiyotidagi Lev Tolstoyning qalamiga mansub “Avliyo Sergey” asarining bosh qahramoni Sergey ota obrazi bilan qiyosiy tahlil qilinadi. Har ikki obraz misolida insonning o‘z nafsiga qarshi kurashi, ruhiy iztiroblari va ma’naviy tanlovlari ochib beriladi. Maqolada inson kamoloti yo‘lida ichki iroda va axloqiy qarorlarning o‘rni muhim ekani asoslab beriladi.