PIELONEFRIT MEXANIZML GEMODINAMIK O`ZGARISHLAR VA KLINIK AHAMIYATI - Shukurova Xurshida Komiljanovna; Shaymatov Azizbek Olimjon o`gri (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotasiya Pielonefrit buyrak parenximasi va jomchalarining bakterial yallig‘lanish kasalligi bo‘lib, siydik yo‘llari infeksiyalarining yuqoriga ko‘tarilishi natijasida rivojlanadi. Ushbu maqolada pielonefritning patogenetik mexanizmlari, gemodinamik o‘zgarishlari va klinik ahamiyati batafsil yoritilgan. Kasallikning asosiy etiologik omillari sifatida ko‘pincha Escherichia coli kabi grammanfiy bakteriyalar qayd etiladi. Patogenezda bakteriyalarning buyrak to‘qimasiga kirib borishi, yallig‘lanish mediatorlarining faollashuvi va immun javobning kuchayishi muhim rol o‘ynaydi. Bu jarayonlar buyrak parenximasida shish, hujayralar destruksiyasi va mikrosirkulyatsiya buzilishiga olib keladi. Gemodinamik o‘zgarishlar esa buyrak qon oqimining kamayishi, kapillyar o‘tkazuvchanlikning oshishi va glomerulyar filtratsiya tezligining pasayishi bilan tavsiflanadi. Pielonefritning klinik ahamiyati uning o‘tkir va surunkali shakllarda kechishi, tez- tez qaytalanishi hamda og‘ir asoratlarga, jumladan buyrak yetishmovchiligi va sepsisga olib kelish xavfi bilan belgilanadi. Shu sababli erta tashxis qo‘yish, laborator va instrumental tekshiruvlar o‘tkazish hamda adekvat antibiotik terapiya boshlash kasallik prognozini yaxshilashda muhim o‘rin tutadi.