INSON FAOLIYATINING TABIATGA VA TABIIY MUHITGA TA’SIRI - Akramova Parvina; Jo’rayev Feruz Zavqiy o’g’li (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Anotatsiya Ushbu maqolada tabiat hayotimizning ajralmas muhim qismi va muhim ahamiyatga ega ekanligi, odam tabiatning bir qismi ekanligi. Insonlarning atrof muhitga ta’siri juda katta ahamiyatga ega ekanligi, Atrof muhitimizni asrab avaylashimiz tabiiy resurslarimizdan oqilona foydalanishimiz haqida so’z boradi.Bilamizki inson tabiatga bilvosita va bevosita ta’sir qiladi.Hozirgi zamonda insonlar tabiatga tez tez murojat qilmoqda va tabiiy resurslardan ko’p foydalanilyapti. Tabiat va jamiyat o‘rtasidagi o‘zaro bog‘liqlik, inson faoliyatining tabiiy muhitga ta’siri hamda tabiatni muhofaza qilishning zaruriyati yoritilgan. Shuningdek, fan- texnika taraqqiyoti, sanoat rivoji, urbanizatsiya va qishloq xo‘jaligining intensivlashuvi natijasida yuzaga kelayotgan ekologik muammolar tahlil qilinadi. Tabiiy zaxiralardan oqilona foydalanish, atrof-muhitni ifloslanishdan saqlash, ekologik muvozanatni tiklash masalalari ilmiy asosda bayon etilgan. Ishda tabiatni muhofaza qilishning ijtimoiy, iqtisodiy, gigiyenik, estetik va tarbiyaviy yo‘nalishlari keng yoritilib, ekologik muammolarni hal etishda inson omilining o‘rni alohida ta’kidlangan.