SHAXSIY KOMPYUTERLARDA OPERATSION TIZIMLAR - Kazakbayeva V. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola shaxsiy kompyuterlarda (Personal Computer, PC) ishlatiladigan operatsion tizimlarning (Operating System, OS) tarixiy rivojlanishi, hozirgi holatini va kelajakdagi tendentsiyalarini o’rganadi. Operatsion tizim – bu kompyuterning asosiy dasturiy ta’minoti bo’lib, uni qanday ishlashi, qurilmalarni qanday boshqarishi va foydalanuvchilar bilan qanday muносабат o’tkazishi belgilab beradi. Ushbu tadqiqotda Windows, macOS, Linux va boshqa OS-larni solishtirish, ularning imkoniyatlari, salbiyliklari va modern bozorda o’zlari egallagan o’rnini tahlil etamiz. Maqolada O’zbekiston kontekstida operatsion tizimlarning roli va o’quvchi- o’qtuvchilar uchun ahamiyati ham qayd etilgan.