YOSHLAR VA VIRTUAL DUNYO - Utbasova D. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqola virtual dunyo (digital platforms, social networks, metaverse, online games) ning bugungi yoshlarning (13-25 yosh) jismoniy, ruhiy, ijtimoiy va akademik rivojlanishiga o’tkazayotgan chuqur ta’sirini o’rganadi. Virtual dunyo – bu internet va raqamli texnologiyalar orqali yaratilgan bovar va simulyatsiya bo’lib, yoshlar bu erda o’rtaqlashadi, o’ynaydi, o’qiydi va o’zlarining shaxsiyatini shakllantiraydi. Ushbu tadqiqot virtual dunyo bilan bog’liq ijobiy va salbiy yondashuvlarni tahlil qiladi, o’zbekiston yoshlarining raqamli savodxonlik darajasini baholaydi va kelajakda ularning rivojlanishini qanday ta’minlash haqida amaliy tavsiyalarni beradi. Maqolada psixologiya, pedagogika va ijtimoiyat ilmlari asosida xulosa chiqarilgan.