ONA TILI VA O‘QISH SAVODXONLIGI DARSLIKLARIGA QO‘YILADIGAN ZAMONAVIY TALABLAR - Shaxnoza Xakimova (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Mazkur maqolada boshlang‘ich sinflarda ona tili va o‘qish savodxonligi darsliklariga qo‘yiladigan zamonaviy talablar tahlil qilinadi. Tadqiqotda darsliklarning mazmuni, tuzilishi, metodik apparati hamda topshiriqlar tizimi kompetensiyaviy yondashuv asosida o‘rganilgan. Shuningdek, PIRLS xalqaro baholash dasturi talablari bilan darsliklar mazmuni o‘rtasidagi bog‘liqlik ochib berilgan. Matnlar tizimi, kognitiv darajalar va raqamli texnologiyalar integratsiyasining o‘qish savodxonligini rivojlantirishdagi o‘rni yoritilgan. Amaliyotda uchraydigan muammolar tahlil qilinib, ularni bartaraf etish bo‘yicha ilmiy asoslangan xulosalar berilgan.