ҲУҚУҚ ТИЗИМИДА ЖАЗО ТУШУНЧАСИ: ТАРИХИЙ ҚАРАШЛАР ВА ЗАМОНАВИЙ ТЕНДЕНЦИЯЛАР - Иззатулло Толибов (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация: ушбу мақолада жиноят ҳуқуқининг энг муҳим институтларидан бири бўлган жазо тушунчаси ва унинг турлари ҳуқуқий, назарий ва амалий жиҳатдан таҳлил қилинади. Муаллиф жазо тушунчасининг тарихий эволюциясига, хусусан, ислом ҳуқуқи ва Бурҳониддин Марғиноний асарларидаги талқинига тўхталиб ўтади. Шунингдек, бугунги миллий қонунчиликда белгиланган жазо тайинлашнинг умумий асослари, айбдорнинг шахси ва ижтимоий адолат мезонлари атрофлича ёритилган. Суд амалиётидаги тизимли муаммолар — жазонинг мутаносиблиги, озодликдан маҳрум қилишга "боғланиб қолиш" ҳамда коррупция хавфи каби масалалар таҳлилий ўрганилиб, соҳани либераллаштириш ва рақамлаштириш бўйича илмий-амалий таклифлар илгари сурилган.