JADIDLAR -MILLIY UYG’ONISH FIDOYILARI - Egamberdiyeva Muslima Abdulhamid qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Ushbu maqolada XIX asr oxiri - XX asr boshlarida Turkistonda vujudga kelgan jadidchilik harakati tahlil qilinadi. Jadidlarning ta’lim tizimini isloh qilish, zamonaviy fanlarni targ’ib etish, milliy uyg’onishni shakllantirishdagi xizmatlari yoritilgan. Mahmudxo’ja Behbudiy, Abdulla Avloniy, Munavvar qori Abdurashidxonov, Fitrat va Cho’lpon kabi ziyolilarning ma’rifiy va siyosiy faoliyati misolida jadidchilikning mohiyati ochib beriladi. Shuningdek, jadid matbuoti va teatrining jamiyatni uyg’otishdagi o’rni ham ko’rsatib o’tilgan. Maqolada jadidchilikning milliy istiqlol harakatlari bilan bog’liqligi, sovet davrida jadidlarning ta’qib qilinishi hamda ularning merosining bugungi kunda qayta tiklanishi haqida so’z yuritiladi.