ВОЗДЕЙСТВИЕ ЭКОЛОГИЧЕСКИХ ФАКТОРОВ НА ФОРМИРОВАНИЕ АЛЛЕРГИЧЕСКИХ ЗАБОЛЕВАНИЙ У ДЕТЕЙ - Akbarova Ruxsora Jaxongir qizi; Урманова Л.Д (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya: Zamonaviy sharoitda atrof-muhit omillarining o‘zgarishi bolalar aholisi salomatligiga sezilarli ta’sir ko‘rsatmoqda. Ayniqsa, havo, suv va tuproqning ifloslanishi, sanoat chiqindilari, transport vositalari chiqindilari va boshqa ekologik omillar bolalar orasida allergik kasalliklar tarqalishining ortishiga olib kelmoqda. Bolalar organizmi tashqi muhit ta’siriga yuqori sezuvchanligi bilan ajralib turadi, shu sababli allergik kasalliklar rivojlanishida ekologik omillarning o‘rni muhim hisoblanadi. Mazkur maqolada bolalar aholisida uchraydigan allergik kasalliklarning shakllanishida atrof-muhit omillarining ta’siri tahlil qilingan. Shuningdek, ekologik xavf omillari va allergik kasalliklar o‘rtasidagi bog‘liqlik, ularning epidemiologik xususiyatlari hamda profilaktika chora-tadbirlarini takomillashtirish masalalari ko‘rib chiqilgan. Tadqiqot natijalari bolalar salomatligini muhofaza qilishda ekologik omillarni inobatga olgan holda kompleks profilaktik chora-tadbirlarni ishlab chiqish zarurligini ko‘rsatadi.