ШАҲАРЛАРДАГИ ЮҚОРИ ШОВҚИН ДАРАЖАСИНИНГ САБАБЛАРИ - Мухаммаджонова Иродахон Фахриддин кизи; Урманова Л.Ж. (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Аннотация: Ушбу тезисда шаҳарларда юқори шовқин даражасининг асосий сабаблари ва уларнинг инсон саломатлигига таъсири таҳлил қилинади. Урбанизация жараёнларининг жадаллашуви, транспорт воситалари сонининг ортиши, саноат ва қурилиш фаолиятининг кенгайиши натижасида шовқин ифлосланиши муҳим экологик муаммога айлангани кўрсатиб берилган. Шунингдек, турар-жой ҳудудларида, айниқса транспорт магистраллари яқинида шовқин даражасининг ортиши ва унинг физиологик ҳамда психологик оқибатлари ёритилган. Тадқиқот натижаларига асосланиб, шовқинни камайтириш ва аҳоли саломатлигини муҳофаза қилиш бўйича чора-тадбирлар зарурлиги асослаб берилади