METALL VA QOTISHMALARGA ISSIQLIK ISHLOVI BERISH TEXNOLOGIYALARINI TAKOMILLASHTIRISH VA ULARNING XOSSALARIGA TA’SIRI - Xodjiyev Oybek Rasulovich (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada metall va qotishmalarga issiqlik ishlovi berish texnologiyalarini takomillashtirish hamda ularning fizik-mexanik xossalariga ta’siri kompleks tarzda tahlil qilinadi. Tadqiqotda issiqlik ishlovining asosiy turlari — qotirish, bo‘shatish, normallash va tavlash jarayonlari, ularning metallarning ichki strukturasiga ta’siri ilmiy asosda o‘rganildi. Xususan, mikrostrukturadagi o‘zgarishlar, donachalar o‘lchami, dislokatsiyalar zichligi va fazaviy tarkibning mexanik mustahkamlik, qattiqlik, plastiklik hamda zarbaga chidamlilikka ta’siri tahlil qilindi.