BOSHLANG‘ICH SINF O‘QUVCHILARINI INNOVATSION TEXNOLOGIYALAR VOSITASIDA MUSTAQIL FIKRLASHGA O‘RGATISH METODIKASI - Dildora Matkarimova Payzullayevna (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya. Mazkur maqolada boshlang‘ich sinf o‘quvchilarini innovatsion texnologiyalar vositasida mustaqil fikrlashga o‘rgatish metodikasi nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Tadqiqot markaziga mustaqil fikrlashning boshlang‘ich ta’limdagi o‘rni, innovatsion texnologiyalarning didaktik imkoniyatlari hamda ularni dars jarayoniga bosqichma-bosqich tatbiq etish mexanizmlari qo‘yiladi. Tahlil natijasida mustaqil fikrlashni shakllantirish tayyor axborotni uzatish bilan emas, balki muammoli vaziyat yaratish, kuzatish, qiyoslash, tahlil qilish, dalillash, tanlash va refleksiya jarayonlarini tashkil etish bilan bog‘liqligi asoslanadi. Innovatsion texnologiyalar esa mazkur jarayonni faollashtiruvchi vosita sifatida ko‘riladi: ular o‘quvchini faol subyektga aylantiradi, individual va guruhli ishlashni kuchaytiradi, fikrni vizuallashtiradi, mustaqil izlanish va o‘zini nazorat qilish imkonini kengaytiradi.