YANGI O‘ZBEKISTON SHAROITIDA SUV INSHOOTLARIDA MEHNAT MUHOFAZASI TIZIMINI RIVOJLANTIRISH - Abdurahmanova Azoda Djurayevna; Janburbayeva Banura Yesirkep qizi (Ta’lim innovatsiyasi va integratsiyasi, 2026)
Annotatsiya Ushbu maqolada Yangi O‘zbekiston davrida suv xo‘jaligi sohasida faoliyat yurituvchi suv inshootlarida mehnat muhofazasini ta’minlash va rivojlantirish masalalari tahlil qilindi. Suv omborlari, kanallar, nasos stansiyalari va boshqa gidrotexnik inshootlarda ishlovchi xodimlar uchun xavfsiz mehnat sharoitlarini yaratish muhim ahamiyatga ega. Maqolada suv inshootlarida uchrashi mumkin bo‘lgan ishlab chiqarish xavflari, texnika xavfsizligi talablari, mehnatni muhofaza qilish bo‘yicha zamonaviy yondashuvlar hamda profilaktik choralar yoritib berilgan. Shuningdek, mehnat muhofazasi tizimini takomillashtirishda zamonaviy texnologiyalar, monitoring tizimlari va boshqaruv mexanizmlarining o‘rni ham ko‘rib chiqiladi. Tadqiqot natijasida suv xo‘jaligi obyektlarida xavfsiz mehnat muhitini yaratish ishlab chiqarish samaradorligini oshirish bilan birga xodimlarning hayoti va sog‘lig‘ini muhofaza qilishga xizmat qilishi asoslab beriladi.